X

  

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Alapítvány

Mit teszel másokért?

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2019. január 22., kedd 09:55

 

Az Egyesült Államokban 1986 óta minden esztendő januárjának harmadik hétfőjén tisztelegnek a 90 éve, 1929. január 15-én született Martin Luther King emléke előtt. King baptista lelkész fiaként született Atlantában, örökölte apja hivatását, teológiai tanulmányait a doktori fokozat megszerzéséig folytatta, majd olyan életművet alkotott, amelynek máig ható ereje régen elhagyta Amerika határait. Azért, amit mondott, az életével fizetett, de annak, amit mondott, százezrek köszönhetik az emberhez méltóbb életet, és milliók a reményt.  

Martin Luther King amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége 1963. augusztus 28-án, a washingtoni Lincoln-emlékműnél tartotta pályafutása leghíresebb szónoklatát, melyben a faji diszkrimináció felszámolására szólította fel az Egyesült Államok törvényhozóit, és egy igazságosabb társadalmi berendezkedés álomképével lelkesítette 250 ezres (!) hallgatóságát.

„Van egy álmom, hogy egy napon minden völgy felemelkedik, minden domb és hegy lesüllyed, az egyenetlen helyek kisimulnak, és a kanyargós helyek kiegyenesednek, és az Úr dicsősége megmutatkozik, és minden ember együtt fogja látni. (…) Ez a mi reményünk.”

Kinget 1963-ban az év emberévé választották, 1964-ben pedig a Nobel-békedíjat is elnyerte. Az alabamai lelkész ezek után 1968-ig, az életét kioltó merényletig továbbra is kíméletlenül ostorozta a szociális és társadalmi igazságtalanságokat, hitet tett a béke mellett, kiállt a gyengékért, a nélkülözőkért.

A Baptista Szeretetszolgálat küldetése az alapítása óta eltelt 23 esztendő óta az elesettekért folytatott küzdelem. Szervezetünknek akár jelmondata is lehetne a már életében legendává vált baptista lelkész intelme: „Minden személynek döntenie kell egy bizonyos pontnál, hogy a teremtő önzetlenség fényében fog járni, vagy a romboló önzés sötétségében. (...) Az élet ismétlődő és sürgős kérdése: Mit teszel másokért?"

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A baptisták is a Jószolgálat-díj mellett

Január 31-ig lehet szavazni a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriáinak jelöltjeire, hogy ki legyen az év önkéntese és melyik civil közösség kapja meg az elismerést. A díjat 2016-ban a Baptista Szeretetszolgálat részvételével alapították meg.

Sikerrel zárult az idei Cipősdoboz Akció

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat idei 15., jubileumi Cipősdoboz Akciójában amerikai filmsztár, magyar autóversenyző, sportolók, népszerű énekesek, kiváló együttesek, közéleti személyiségek, televíziósok fogtak össze a magyarországi baptistákkal annak érdekében, hogy minél több rászoruló kisgyerek karácsonya válhassék boldogabbá, szeretetteljesebbé!

Egy éves a „Nincs B-Terv!” pályázati programja

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány pályázatán jelentős összegű támogatást nyert el hét magyarországi civil szervezet. A „Nincs B-Terv!” elnevezésű, a Europe Aid társfinanszírozásában megvalósuló pályázati program minap egy éves lett.

Lap tetejére