“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Fogyasztó kúra: program a fogyasztói tudatosság növelése érdekében

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2020. július 31., péntek 10:22

 

Vác - A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány projektjének címe a NoPlanetB elnevezésű program végrehajtása során: Fogyasztó kúra – kiadvány és képzés a fenntartható fogyasztási tudatosság növeléséért.


Autónkkal elfordulunk a Duna vonalától, felfelé haladunk a tájban. Festői az erdő, amelyben keskeny út vezet egy erdei táborhoz, ahol Kurucz Márta egy csapat kisdiák társaságában fogad. Beszélgetésünket csak a szúnyogok meg-megújuló rohamai zavarják meg néha, de látom, a fiatalok megszokták már ezt az igazán természetközeli kellemetlenséget.

– Hol vagyunk most? Miként lehet ezt a helyszínt bemutatni?

– Ez a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány oktató központja a kismagos-börzsönyligeti területen. Az erdő kellős közepén, egy turistaút mellett szervezzük a programjainkat. 

– Milyen elfoglaltságot jelent ez az ide látogatóknak?

– Alapvetően környezeti nevelő tevékenységet folytatunk: jönnek hozzánk az iskolás csoportok, az erdei iskolába május és június hónapokban, de vannak egynapos programjaink is szeptemberben és októberben, amíg még megfelelő ehhez az időjárás.

– Miként kapcsolódtak a NoPlanetB elnevezésű projekthez?

– Van egy Fogyasztókúra elnevezésű kiadványunk. Az általános iskola felső tagozatosainak szóló modulokat tartalmaz ez a könyv, amelyben öt nagy témát dolgoztunk fel a környezetünk rendszereiről, az életmódról, az élelmiszerekről, a vásárlásról és az önfenntartásról. Ezt tíz éve adtuk ki és nagyon sokat használtuk, igen sok példány elfogyott belőle. A visszajelzések és a saját tapasztalataink alapján tudtuk, hogy jónéhány adat elévült már: az ökolábnyom meghatározásánál például már csak 2009-es adataink voltak, most azonban már 2020-at írunk. Ezen kívül akadt néhány nehezebben értelmezhető fejezetünk, és emiatt is gondoltunk arra, hogy eljött az ideje annak, hogy alaposabban átírjuk, frissítsük a tartalmat a pályázat keretein belül.  Ehhez kapcsolódott egy 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés is, ám sajnos a vírus terjedése során kialakult helyzet ennek megtartását nem tette lehetővé, ez elmaradt. Ezért azt találtuk ki, hogy módosítási javaslattal élünk, amit elfogadott a pályáztató: a továbbképzés helyett a kiadványból néhány modult online változatban írunk meg. Létezett egy honlap, amelyhez öt országból írtak különböző modulokat a gyerekek számára, olyasmit, amit a gyerekek önállóan is el tudnak végezni, de akár tanóra keretein belül is használhatja a pedagógus. Ez a honlap, a migaproject.eu öt témakörben tartalmaz fenntarthatósági internetes feladatokat felsős diákok számára. De már elavult, nem működik, és mi úgy gondoltuk, van olyan jó a magyar anyag, hogy érdemes volna azt megmenteni. Erre is pályáztunk, s a napokban került át a magyar tartalom megújult formában a végleges helyére.

– Mennyire ismerik a többi pályázó munkáját? Van együttműködés?

– A többi pályázóval sok-sok éve kapcsolatban vagyunk, hiszen jól ismerjük azokat, akik zöld szervezetként dolgoznak: voltak, vannak közös projektjeink. Tudjuk, hol tartanak, s részt vettünk közös programokon, konferenciákon is.

– Szó van arról, hogy folytatódik a pályázati lehetőség: mit terveznek?

– Várjuk, hogy mi lesz a kiírásban, s mivel tudunk pályázni. Számos területen dolgozunk, és biztosan lesz új elképzelésünk.

– Mennyire érdeklődőek a fiatalok?

– Amikor mi tartjuk a foglalkozásokat az iskolákban, vagy amikor ők jönnek el hozzánk, látjuk, hogy ha a jövőjükhöz kapcsolódó témát érintünk, felcsillan a szemük és figyelnek. Olyankor mindenki felébred, mert van mondanivalójuk. Igaz, az összefüggéseket még kevésbé látják, de értik, mennyire fontos az, amiről beszélünk. Igaz, számukra is nehéz elvonatkoztatni a fogyasztói társadalom mindennapjaitól, attól, hogy anya mindent megvesz a boltban, s minden könnyen elérhető. De a legtöbben megértik, hogy a jövő érdekében tudatosabban kell élni, talán kevesebbet kell fogyasztani, és nem az a fontos, hogy a cipőmet milyen logó díszíti.    


KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A Giligán Egyesület hagyományos, régi gyümölcsfái és a tudatos tervezés

Túrkeve – A Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület a tájfajta, régi gyümölcsfajták népszerűsítése érdekében dolgozott ki programot a NoPlanetB elnevezésű projekt során. Szász Bélával stílusosan egy igazi, hagyományosan fehérre meszelt, tornácos túrkevei parasztházban találkoztunk.

A Sulipakk eljutott az iskolába készülő gyerekekhez, kezdődhet a suli!

Laskod, Petneháza - Laskodon ötven, Petneházán pedig százötven iskolakezdéshez szükséges „Sulipakk” csomagot adtak át a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai.

Kizöldült az udvar a Cserepka Iskolában

Pécs – A „Miénk a Suli” Közhasznú Alapítvány Zöld Pont elnevezéssel valósított meg önálló projektet a NoPlanetB elnevezésű program során. A pécsi Cserepka Iskola a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címének elnyerése után fontos mérföldkőnek tekintette a Zöld Pont kialakítását az intézmény udvarán, amit az alsó tagozatos diákok a környezeti nevelés részeként vettek birtokukba.

Lap tetejére